osluhu_header

Sluh

Jeste li ikada razmišljali o tome koliko različitih funkcija može da obavi uho?

Vaše uho je daleko kompleksniji i moćniji organ nego što biste pomislili u prvi mah.

Pored primarne funkcije da idealno usklađuje različite vrste slušanja, kao što je slušanje govora, muzike i zvukova, uho je Vaš verni pomoćnik koji čini sve da se što bolje orijentišete i locirate u prostoru.

o_sluhu
Zatvorite oči i skoncentrišite se na slušanje!

Sada kada ste se na trenutak odrekli čula vida, jasno Vam je da je osećaj o tome iz kog pravca dolazi zvuk od neprocenjive vrednosti za orijentaciju u prostoru.

Zdrav sluh, sluh o kome vodite računa, priuštiće veliko čulno bogatstvo svakom pojedinačnom trenutku Vašeg života, upotpuniće Vaša saznajna iskustva gde god da se nalazite i ono najvažnije – očuvan sluh je saveznik Vašeg samopouzdanja i jedan od važnih nosilaca osećaja lične bezbednosti u uobičajnim životnim situacijama ili u izazovima koje život pred Vas postavlja.

Smeh onih koje volimo je najlepši zvuk! Zvukovi su naši dragi gosti, naš dobar sluh je njihov dobar domaćin. Pokušaćemo da Vam približimo znanje o tome kako zvuk dolazi do Vas.

Vaša ušna školjka, kao specijalni mali levak, prikuplja informacije iz spoljašnje sredine. Informacije namenjene uhu su zvuci. Zvukovne informacije do nas stižu kao zvučni talasi. Dakle, ušna školjka prihvati zvučne talase i primi ih u spoljašnji ušni hodnik. Sledeća vrata na koja će „zakucati“ zvučni talasi jeste bubna opna. Od bubne opne, preko sistema slušnih koščica (čekić, nakovanj, uzengija), smeštenih u srednjem uhu, zvučni talasi ulaze u odaju unutrašnjeg uha. Drugi naziv za unutrašnje uho je kohlea i potiče od grčke reči koja označava puža. U spirali unutrašnjeg uha trepljaste ćelije pretvaraju zvučne vibracije u električne impulse. Sledeća instanca u prenošenju zvuka je slušni nerv. Slušni nerv prenosi električne impulse do mozga.

Ako ste se nekada zapitali, kako čujemo, odgovor je mozgom! Mozak električne impulse koje mu dovodi slušni nerv prepoznaje kao ono što je potrebno našoj spoznaji – muziku, lavež psa, žubor vode, odjek zvona, govor, itd.

Dakle, veoma je važno da negujete svoj dobar sluh! Prekontrolišite svoj sluh! Kod nas, to Vas ništa neće koštati, neće Vam oduzeti mnogo vremena, neće Vas opteretiti. Sačuvajte svoj sluh!

Rano otkrivanje oštećenja sluha daće Vam mogućnost da sačuvate sluh i da stanete na put progresivnom propadanju.

Priuštite sebi besplatnu audiometriju!

Mi smo na strani Vašeg sluha.

Želite li da saznate više?

Naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i interesovanja nastala čitanjem gore navedenog sadržaja.

Pitajte nas